Úloha vlákniny v strave.

Sponzorovaný obsah

Vláknina z potravy je nestráviteľný komplex uhľohydrátov v strave, tiež nazývaný polysacharidy. Zohrávajú dôležitú úlohu pri trávení.

Sacharidy, ktoré naše telo nedokáže stráviť, patria do tejto skupiny. Nachádzajú sa v rastlinách. Existujú dve odrody: tie, ktoré sú rozpustné vo vode (niektoré pektíny, hemicelulózy, hlien) a odrody, ktoré sú nerozpustné vo vode (napr. Celulóza, väčšina hemicelulózy, lignín).

Tráviace enzýmy nechávajú vlákna v gastrointestinálnom trakte nedotknuté alebo čiastočne nedotknuté. Rozpustná vláknina v ovocí, čerstvej zelenine a zeleni absorbuje vodu, napučiava a stáva sa hustým želé. Opuchnuté vlákna viažu niektoré živiny (napríklad glukózu), takže sa vstrebávajú iba postupne, pomalšie. Táto hmota sa mieša s nestráviteľným jedlom a potom prechádza cez tenké črevo. Naviazané látky zahŕňajú cholesterol a žlčové kyseliny, takže sa absorbuje menej cholesterolu, čo vedie k nižším hladinám cholesterolu v krvi. Keď výživná hmota dosiahne hrubé črevo, už boli absorbované všetky užitočné živiny. Tu sa vstrebáva voda, ale pretože rozpustné vlákna obsahujú trochu vody, stolica, ktorá opúšťa naše telá, sa stáva tenšia. Tí, ktorí nespotrebujú dostatok vlákniny, môžu trpieť zápchou. Okrem spotreby vlákien sa musí brať do úvahy aj doplnenie tekutín; Už ste si to prečítali?

Prečo je dôležité zamerať sa na príjem tekutín s vysokým príjmom vlákniny?

Nerozpustné vlákna, ktoré tvoria bunkové steny rastlín, tiež zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní nášho zdravia. Vo vode nerozpustné vlákna nekvasia, jednoducho prechádzajú cez náš tráviaci systém bez zmeny ich štruktúry. Sú prospešné tým, že zaberajú žalúdok a črevá, čím vytvárajú pocit sýtosti, znižujú chuť do jedla a zvyšujú hmotnosť výkalov. Neobsahujú žiadne kalórie, a preto sa vysoko odporúčajú pre dieters.

Zvýšením obsahu vody a hmotnosti našich stolíc vláknina znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Ak tak neurobíte, zvyšuje sa sušina, toxický, karcinogénny a chemický obsah stolice, ktorý trávi značné množstvo času v konečníku, čím sa zvyšuje riziko vzniku rakovinových buniek a kolitídy. Početné štúdie dospeli k záveru, že vláknina z potravy znižuje výskyt kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky, obezity, obštrukcie a kolitídy. Odďaľujú absorpciu cukru do krvi a zvyšujú citlivosť inzulínu na inzulín. Postprandiálna hladina glukózy v krvi je menej zvýšená, glukózová tolerancia sa zlepšila, rovnako ako stav ľudí s cukrovkou.

Bohužiaľ, väčšina ľudí stále konzumuje veľmi málo vlákniny denne. Odporúčaný denný príjem pre zdravých dospelých je 20 – 25 gramov s pomerom nerozpustných a rozpustných vlákien 3: 1. Príkladmi nerozpustných vlákien sú celozrnné výrobky, kuskus, otruby, mrkva a uhorky. Medzi príklady vlákniny rozpustnej vo vode patria jablká, mäkké ovocie, ovos, hrášok, fazuľa, kamenné orechy. Odporúčaný príjem vlákniny je konzumovať 0,5-1 kg čerstvej zeleniny, ovocia a zeleniny alebo 56-84 gramov ovsených otrúb denne. Diéty bohaté na vlákninu majú tendenciu mať nižší obsah tuku, čo prispieva k nižšiemu príjmu energie. Vzhľadom na vysoký obsah minerálov a vitamínov nebude mať správna strava za následok nedostatok živín a minerálov, ale je potrebné dbať na príjem vitamínov rozpustných v tukoch (vitamíny A, D, E, K).

Zdroj: Entgiftung Natural Swiss®