ČO JE „smaragdovo zelená“ MATCHA A PREČO JE TAK POPULÁRNA ?

Sponzorovaný obsah

Matcha

V súčasnosti z kohútika tečie čaj z matcha – čaj z kávy matcha, koláč, zmrzlina a všetko, čo sa dá z tohto zeleného prášku vyrobiť. Čo presne to je a prečo sa vám bude natoľko páčit? Tradičný japonský nápoj Matcha je esencia listu zeleného čaju, ktorý existuje už 800 rokov. Spočiatku ho konzumovali iba budhistickí majstri, bola neoddeliteľnou súčasťou japonských obradov, zenového budhizmu. V Európe je už veľmi populárny vďaka svojej krásnej zelenej farbe, osobitnej aróme a požehnanej liečivej sile.

Čaj Matcha znamená práškový čaj, keďže čerstvé čajové lístky sa mleté, predávané a konzumované v tejto forme. Neobsahuje žiadne farbivá ani prísady a jeho jasne zelená farba je spôsobená chlorofylom. Produkcia chlorofylu je výsledkom zámerného procesu: čajové plantáže sa pred zberom prikryjú a pestujú v tieni. Táto metóda znižuje účinok slnečného žiarenia na čajové listy, ktoré sú nejako nútené vyrovnať nedostatok slnečného svetla, a tak produkovať chlorofyl. Čaje s najlepším výsledkom nie sú pre mladých ľudí vo veku 25 – 30 rokov.


Chuť, spotreba a skladovanie čaju Matcha.

Výborný čaj matcha možno rozoznať podľa jeho chuti a farby. Kvalitné matcha má jemnú a sladkú chuť vďaka aminokyselinám L-theanínu a rastlinným vláknam. Jeho farba je smaragdovo zelená, ale jej horšia kvalita má tendenciu byť hnedá. Teraz sú sladené, sladené alebo zmiešané s práškom mlieka, takže s podozrivým lacným zeleným práškom buďte opatrní, pokiaľ nechcete mať priamu cukrovú verziu. Čaj Matcha môže byť tenší a hustejší, krémovejší a čajový prášok sa môže naliať studenou a horúcou vodou. Základom je 70 – 100 mililitrov vody, pridajte asi 2 gramy do tenšej verzie a 5 gramov do hustejšej verzie. Čaj Matcha je možné miešať do všetkého: smoothies, jogurt, pečivo, čokoláda, zmrzlina, experimentujme s chuťou a textúrou. Čaj Matcha je citlivý na vplyvy prostredia, preto je najlepšie ho skladovať v kovovej krabici a chladničke, takže je najmenej vystavený zmenám životného prostredia. Ak sa však skladuje po dlhú dobu, vlhkosť v chladničke sa môže nakoniec zmeniť na malé gule, takže čaj pred použitím vždy preosievame.



Účinok čaju Matcha na zdravie

Čaj Matcha je skutočný všeliek, prírodný liek vyrobený z vysoko kvalitných čajových kríkov. Kým čajové lístky sa zvyčajne konzumujú obarené horúcou vodou, pijeme tu 100% čajového lístka, okrem kvasenia listov počas mletia zastavia fermentáciu čaju jemným obarením, a preto majú oveľa silnejší účinok ako tradičná verzia. Je bohatá na minerály, ale aj na polyfenoly, ktoré pomáhajú predchádzať srdcovým chorobám a rakovine. Zelený čaj obsahuje väčšinu antioxidantov a táto aktívna zložka sa znásobuje čajom matcha, takže obsahuje celkom úžasné množstvo antioxidantov a tiež brusnice a bobule bobule. Čaj Matcha obsahuje kofeín a nie príliš málo: obsahuje trikrát toľko kofeínu ako tradičný čaj alebo káva, takže buďte opatrní, aby ste ho nejedli 6 hodín pred spaním. Čaj Matcha prebúdza myseľ a podľa jej spotrebiteľov vytvára stav spánku, ktorý nie je ospalý, a preto sa považuje za prostriedok meditácie a relaxácie. Pestované čaje môžu obsahovať olovo. Riziko predstavuje najmä čaj z matcha dovážaný z Číny, pretože industrializácia v Číne zvýšila množstvo ťažkých kovov vo vzduchu, ktoré sa uvoľňujú do pôdy a vody, z ktorej ich čajové rastliny absorbujú. Pretože čaj matcha používa na prípravu prášku celý list, obsahuje viac olova ako tradičné čaje. Preto by sme mali konzumovať najviac jeden pohár denne.